PLETENCE TŘÍ CHUTÍ
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
50 g krystalového cukru
špetka soli
130 g hery
130 ml mléka,
1 kostka drožd
1 vejce, rozinky
mandle
mletý mák
1 vejce na potření
Postup:
Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, rozpuštěný vlahý tuk, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple kynout 45 - 60 minut. Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné části. Do jedné zapracujeme hrst pokrájených rozinek, do druhé nasekané mandle a do třetí asi 2 lžíce mletého máku. Každou část na vále propracujeme a přikryté utěrkou necháme chvíli odpočinout. Pak každou část rozdělíme na 9 stejných kousků a z každého vyválíme váleček dlouhý asi 25 cm. Pak vezmeme jeden rozinkový, jeden mandlový a jeden makový a upleteme z nich copánek, který stočíme do věnečku a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Takových věnečků uděláme devět. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tři mandlemi, tři mákem a tři rozinkami. Upečeme ve vyhřáté troubě ( 15 minut při 200°C ).